Basset Artesien Normand

Basset Artesien Normand

Basset betyr ”nær til marken”

Historie
Oppdrett av korthårete franske basset begynte omkring 1870. Ut fra samme forfedre ble det skapt to typer. En med rake forben, kalt Artois, og en med krokete forben, kalt Normand. Rasestandarden ble ikke utarbeidet før i 1928, men har i ettertid stått nesten uforandret.

Helhetsinntrykk
En rektangulær hund med en harmonisk og velbygget kropp som gir et edelt rasepreg. Hodet skal være tørt, med lavt ansatte, lange og tynne ører. Mørke, store øyne med et alvorlig uttrykk. Kort, kraftige lemmer der forbena skal være noe kroket (lyreformet). Halen forholdsvis lang og kraftig ved roten. Bæres hengende eller sabelformet. Den har en lettstelt kort, tett og glatt pels. Fargen kan være trikolor eller hvit og orange. Skulderhøyden er fra 30 til 36 cm.

Gemytt
En glad og hengiven hund med et rolig og vennlig vesen som i tillegg til jakt-/sporhund også egner seg utmerket som familiehund. Trives aller best dersom den får være en kombinasjon av alt dette.

Jaktegenskaper
Forholdsvis saktejagende og meget spornøye. Mest brukt til rådyr, men jager også hare, rev og hjort. Har et kraftig, men ofte enstonig mål. Egner seg, ut fra at den er så spornøye, også godt som sporhund.

Standard kan lastes ned HER

Årbøker med resultater fra de forskjellige år kan lastes ned.

Comments are closed.